Leren tellen en rekenen doe je spelenderwijs met producten van het Glazen Muiltje - Design en Verantwoord Speelgoed Online

Spelenderwijs leren tellen en rekenen

Klik hier voor ons assortiment Rekenvaardigheid

Spelenderwijs leren tellen en rekenen

Het rekenonderwijs in Nederland staat in de belangstelling. De invoering van de rekentoets op de middelbare scholen is hiervan een goed voorbeeld.

Maar u wilt toch dat uw kind al op de basisschool beschikt over voldoende vaardigheden?

Om dat te bereiken bestaan er verschillende mogelijkheden om het rekenen beter te beheersen, begrijpelijker te maken en vooral leuker te maken. Hoe? Dat wordt uitgelegd in onderstaande beschrijving.

Vroeg beginnen met leren tellen

Het tellen begint met het herkennen van een getal en de daarbij behorende hoeveelheid. Dit kan al heel jong (vanaf 2-3 jaar) worden aangeleerd door simpelweg te spelen met bv. stapelblokken. 

Voorbeelden van geschikte producten uit ons assortiment zijn:

Numbers and CountersJuwelen blokken 

Leren rekenen

De basisvaardigheden van het rekenen worden bereikt door het begrijpen en het automatiseren van het rekenen. Om meer begrip te krijgen voor de rekensommen helpt het om rekensommen te visualiseren. Dit kan met een divers aantal hulpmiddelen.

Het automatiseren van het rekenen kan zowel door het hardop opzeggen of zingen als door het herhalen van rekensommen. In het onderstaande wordt dit toegelicht.

Visualiseren

Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze snappen wat er gebeurt als je getallen bij elkaar optelt, aftrekt, vermenigvuldigd of deelt. Dit gaat het gemakkelijkst door het proces te visualiseren. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen.

Voorbeelden van geschikte producen uit ons assortiment zijn:

Multifixx Rekentablet RekenblokkenGeometrische Volumeset

Het visualiseren helpt ook bij meetkundige rekensommen. Dan helpt het om de vorm daadwerkelijk in 3 dimensies te kunnen zien zodat er meer begrip ontstaat over zaken als inhoud en vorm.

Herhalen/automatiseren

Zingen

Vroeger werden de tafels nog hardop in de klas opgezegd. Tegenwoordig komt dit minder voor. Toch is dit een goede methode om de tafels te leren. Door de tafels te voorzien van een melodie en deze mee te zingen wordt dit proces nog leuker en vooral gemakkelijker. Gebleken is namelijk dat berichten voorzien van een melodie beter onthouden worden dan berichten waarbij dit niet het geval is. De marketing wereld heeft dit ook ontdekt en voorziet daarom de slogans van een melodie.

Wij hebben in ons assortiment een tafel-cd opgenomen zodat u ook thuis hiervan gebruik kunt maken:
 

 Zing je slim! Tafeltrainer

Spelvormen

Andere manieren om rekensommen te automatiseren is het veelvuldig maken van rekensommen. Kinderen vinden dit meestal saai of weten niet waar ze moeten beginnen. Door gebruik te maken van verschillende spelvormen wordt het rekenen niet alleen leuk maar gaat het automatiseren bijna ongemerkt. Dit kan bv. door gebruikmaking van het rekenwiel uit ons assortiment waarbij verschillende spelvormen gecombineerd kunnen worden met het eenvoudigweg genereren van rekensommen van verschillende moeilijkheidsniveaus.

Rekenwiel 

Of door het spelen van andere rekenspellen, waarbij een aantal ook beschikken over methoden waarbij zelfcontrole kan plaatsvinden. Overigens kan zelfcontrole natuurlijk altijd plaatsvinden door gebruik te maken van een eenvoudige rekenmachine, smartphone of tablet naast het spel. Onderstaand zijn een aantal spelvoorbeelden opgenomen uit ons assortiment:

Monkey Math spelToverstapels Mix Pittig Bloempotspel


Onze uitgebreide collectie Rekenvaardigheid

Voor onze totale collectie op het terrein van rekenen verwijzen wij naar de rubriek rekenvaardigheid onder de categorie Educatief te bereiken via onderstaande link:
RekenvaardigheidWij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »