Spelenderwijs leren spreken, lezen en schrijven - Design en Verantwoord Speelgoed Online

Spelenderwijs leren spreken, lezen en schrijven

Klik Hier voor ons assortiment Taalvaardigheid

Spelenderwijs leren spreken, lezen en schrijven

Een taal leren spreken en letters leren herkennen deze weten te combineren tot woorden en zelfs hele zinnen lezen… Het valt als jong kind niet mee om al die vaardigheden eigen te maken.

Op school wordt er van alles gedaan om dit proces te begeleiden. Maar wordt er van tijd tot tijd ook wijzingen aangebracht in de leermethode. Dit omdat men van mening is dat dit mogelijk verbeteringen geeft. Echter als zo vaak, moet ook hier geconstateerd worden dat wat voor het ene kind een zegen is, voor het andere kind niet lijkt te werken. Kortom: kinderen verschillen en het kan goed zijn om meerdere leermethoden aan te bieden.

Daarom is het goed om in de thuissituatie, als remedial teacher of logopedist maar ook op school naast de gevolgde leermethode ook andere vormen aan te bieden die spelenderwijs kunnen worden toegepast.

Bij het Glazen Muiltje hebben wij een rijk assortiment aan producten die zich er voor lenen om spelenderwijs bezig te zijn met spreken, lezen en schrijven. Daarbij ligt de nadruk vooral op wat leuk is omdat wij van mening zijn dat als het leuk is, het leren vanzelf gaat.

In het onderstaande geven we een aantal voorbeelden van producten die kunnen helpen bij dit leerproces. 

Spraakontwikkeling

De eerste woordjes worden geleerd doordat voorwerpen, dieren of planten uit de omgeving benoemd worden. Het simpelweg benoemen door bv. de ouders is al voldoende om de link te leggen tussen de klanken en het voorwerp. U kunt dit doen door voorwerpen uit de omgeving aan te wijzen en te benoemen, maar nog leuker is om dit in een spelvorm te gieten. De flashcards van Djeco zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om de link tussen het gesproken woord en de afbeelding te leggen en maken het automatiseren gemakkelijker. Immers elke afbeelding die niet goed benoemd is of waarbij de uitspraak minder ging kan apart gelegd worden en weer herhaald worden.
 
Flashcards NatuurDjeco Flashcards Huis 

Logopedie

Ook wil het nog wel eens voorkomen dat bepaalde klanken niet helemaal goed worden uitgesproken door het kind. Veel logopedisten bieden dan in spelvorm de moeilijke woorden aan het kind aan zodat die spelenderwijs de woorden leert uitspreken. Een veel door logopedisten gebruikt spel is “Blinde Kuh” een spel waarbij het kind afbeeldingen uit een zakje trekt en benoemd.

Blinde Kuh 

Zinnen

Als het kind al een paar woordjes kan spreken dan is het goed om verbanden te leggen. Dit kan bijvoorbeeld met het spel “Wat volgt?”, waarbij het kind via het leggen van een puzzel de volgorde van een gebeurtenis leert begrijpen. Door deze gebeurtenis met het kind door te spreken krijgt het meer taalgevoel.

Wat Volgt 

Het Alfabet

Als het praten al steeds beter gaat komt de fase waarin het kind kennis maakt met de letters uit het alfabet.

Het kennismaken met het alfabet kan op vele verschillende manieren. Het Glazen Muiltje biedt bijvoorbeeld een stempelset aan om de letters te kunnen stempelen, magnetische letters met of zonder leerkaarten, puzzels met het alfabet, houten letters en een letterwiel aan. De meeste van deze producten lenen zich er voor om een letter te leren herkennen en om een woord te vormen. Door een beperkte set letters aan te bieden kunnen de kinderen stapsgewijs de letters leren herkennen en stapsgewijs leren de letters toe te passen in woorden.

Magnetische LetterdoosStempelset HoofdlettersHouten LettersTaalwiel 

Lezen

Nu het kind de letters herkend en hiervan woorden weet te vormen is het leuk om te gaan lezen. Het Glazen Muiltje biedt diverse leuke kinderboeken aan die dit proces kunnen ondersteunen. Vaak begint het met voorlezen en zal het kind na verloop van tijd ook zelf de behoefte krijgen om zelfstandig te kunnen lezen.

Tomte en de VosSprookjes van GrimmAnnika 

Grammatica

Een van de lastige zaken van de taalontwikkeling is het leren van de grammatica regels. Handig is het door Het Glazen Muiltje aangeboden vouwblok, Zoobookoo genaamd, waarop alle grammatica regels staan samengevat. Daarnaast biedt Het Glazen Muiltje spellen aan om de grammaticaregels te oefenen zoals het spel Werkwoordentrainer.

ZooBooKoo GrammaticaWerkwoorden trainer 

Cito

Het Glazen Muiltje heeft diverse spellen die het maken van de Cito toetsten op het terrein van taalvaardigheid ondersteunen. Zo heeft het Glazen Muiltje de reeks Draaitaal, het grote Taalspel, het lettergrepenspel en nog veel meer, waarbij de nadruk ligt op het spelenderwijs leren.

 Draaitaal E4Het Grote Taalspel

Schrijven

Leren schrijven leer je vooral door het te doen. Het Glazen Muiltje biedt leuke dagboeken aan waarin je, je geheimen op kunt schrijven zodat je ze later weer kunt teruglezen.

Dromerig Dagboek BirdsLief Dagboek Fairy

En verder...

Wat is er nog leuker dan verhalen vertellen en je eigen fantasie daarbij gebruiken. Rory cubes bieden de mogelijkheid om van jong tot oud je eigen verhalen te creëren. Simpelweg gooi de dobbelsten met de afbeeldingen en praat de dobbelstenen in een samenhangend verhaal aan elkaar. Speel dit in een groep met alle hilarische gevolgen van dien.
Hetzelfde geldt voor het spreekwoordenspel een leuk spel waarbij op basis van de afbeelding geraden moet worden welk spreekwoord is afgebeelde. Eveneens, leuk en leerzaam voor jong en oud. 

Rory's Story CubesHet Spreekwoordenspel

 Ons assortiment Taalvaardigheid

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »